Buskörningen i Skruv ska minska

Publicerad

Medborgarlöftet i Lessebo kommun handlar om att aktivt arbeta för att minska buskörningen i Skruv.

I lokalpolisområde Nybro, där Tingsryd, Uppvidinge, Lessebo, Emmaboda och Högsby kommun ingår finns det medborgarlöften upprättade i alla kommuner utom i Nybro, och där är det på gång.

– Vi har gjort lite olika i kommunerna och kommit fram till specifika problemområden per kommun för att använda den lokala polisen på bästa sätt, berättar Malena Grann, lokalpolisområdeschef i Nybro.

– I Lessebo kommun har man till exempel uttryckt ett konkret bekymmer som medborgarna upplever, och det handlar om buskörning i Skruv. Så nu kommer vi att tillsammans med kommunen arbeta i det området. Bland annat kommer det att sättas upp farthinder och så kommer vårt mobila poliskontor att befinna sig i Skruv varannan vecka, säger Malena Grann.

Stölderna har minskat i Ljungby

Medborgarlöften finns i flera kommuner. I lokalpolisområde Ljungby, där Älmhult och Markaryds kommun ingår har det också utlovats löften till medborgarna.

– Vi vill ju öka tryggheten på landsbygden främst. Det har varit mycket stölder så nu är vi ute och patrullerar och visar oss mer. Det handlar också om att förlägga fler trafikkontroller ute på landsbygden för att komma åt kriminella, säger Anders Karlsson lokalpolisområdeschef i Ljungby.

Enligt Anders Karlsson har inbrotten i området minskat med 50 procent sedan 2013. Men det är inte enbart resultatet av utökad polisnärvaro, det handlar också om en aktiv grannsamverkan och de gränskontroller som råder i riket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.