Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Busschauffören Uffe Svensson säger att han och flera chaufförer ifrågasatt hur minibussarna byggdes om redan när de togs i bruk 2019. Foto: Kaisa Lappalainen

Busschauffören: Haft synpunkter på ombyggda bussarna

Uppdaterad
Publicerad

I fyra års tid körde Uffe Svensson en av de ombyggda gasbussarna som nu utreds efter en rad spontana explosioner. Han berättar att chaufförer ända sedan fordonen köptes in påtalat att de ombyggda minibussarna inte känts säkra.

– Det har känts lite svajigt om man jämför med original, säger han.

Den aktuella typen av gasbuss, som totalt stått för tre fordonsexplosioner och tagits ur drift av KLT, var som SVT tidigare berättat ombyggd med gastankar i komposit för att kunna leva upp till den lastvikt som KLT ställt som krav i sin upphandling.

Totalt levererades 50 ombyggda fordon till olika trafikbolag 2019.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Enligt Uffe Svensson så ifrågasattes ombyggnationen redan när den gjordes. Trafikbolaget han kör för bjöds in att titta på de ombyggda fordonen i en verkstad utanför Oskarshamn.

– Det snackades då om att det var en stor och dyr ombyggnation för att bara öka lastvikten med 90 kilo, berättar han.

”Ställde frågor om säkerheten”

Han känner även till ett fall där man fick skicka tillbaka en av de då nya gasbussarna för att de läckte gas.

– Vi ställde frågor om säkerheten, om det var bra med komposittankar, man kan ju säga plasttankar lite vårdslöst. Sen får man ju tro på att de säger att allt är besiktigat och kollat av kunnigt folk, säger han.

Ägaren: Inte lätt att gå emot KLT

Ägaren till trafikbolaget som Uffe Svensson jobbar på, Egon Eriksson, säger till SVT att han känner till att det fanns synpunkter på de ombyggda bussarna från förarna, och att han delade deras bild av att det fanns brister i konstruktionen.

Däremot har han inte känt till att det fanns oro för säkerheten. Och därför inte agerat.

– Om Kalmar länstrafik säger att det är säkert och påstår att det är okej. Då är det inte lätt att gå emot dem, säger Egon Eriksson.

Hör Uffe Svensson berätta mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera minibussar i Kalmar och Nybro har exploderat under det senaste året. I det här klippet får du en sammanfattning om vad som hänt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet