Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots uppmaningar om ensamhandling går många kunder in i grupp. Hör hur kunderna och handlarna tänker om det i klippet. Foto: SVT

Matbutiken i Växjö om krav på ensamhandling: ”Det är svårt”

Publicerad

Regeringen utreder just nu krav på butiker att uppmana människor att handla ensamma. Men det är en åtgärd som många butiker redan har testat, med svalt mottagande.

– Vi har aktivt jobbat med att uppmana våra kunder att handla ensamma ända sedan i våras förra året, genom sociala medier, högtalarupprop och annonsering, säger Johan Hedeby som är delägare i en Ica Maxi-butik i Växjö.

– Men många ser ut som frågetecken när man påminner dem.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens på onsdagen framkom att regeringen utreder att införa krav på butiker att uppmana kunder att handla ensamma, undantaget för barn och andra personer som behöver stöd.

Hur kraven ska utformas är fortfarande oklart, enligt Folkhälsomyndighetens presstjänst.

”Kommer stora klungor”

När SVT Nyheter besöker shoppingcentret Grand Samarkand i Växjö och den intilliggande matbutiken syns att många går in i grupper om flera – trots vädjan från företagen om att kunderna ska handla ensamma.

– Kommer det stora klungor tar vi hjälp av våra ordningsvakter och uppmanar att dem att dela på sig. Men kommer det till exempel ett par har vi inga befogenheter att dela på två personer, säger Lena Jonsson, marknadskoordinator på Grand Samarkand.

Tydligare besked från regeringen om hur butikerna ska agera är efterfrågat av handlarna.

– Vi välkomnar tydliga direktiv. Att man får endast handla ensam. Då kan vi ställa en vakt i entrén som kan se till att alla kommer ensamma, säger Johan Hedeby.

Men vad säger kunderna om uppmaningen att handla ensam? Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer