Foto: SVT

C emot nedläggning av gymnasieskola

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen röstade 20 av 35 ledamöter för nedläggning av Uppvidinge gymnasieskola. Centerpartiet som hela tiden varit emot nedläggning planerar nu att överklaga beslutet.

– Enligt lag får man inte ta beslut enligt tillbakaverkande kraft (kommunallagen). Man måste prata med berörda innan man tar beslut, till exempel har elever i 9:an inte blivit hörda utan ska bara finna sig i detta. Vi tror det brister i beredningsarbetet, säger Frida Sundqvist-Hall (C) ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Förutom Centerpartiet röstade även Landsbygdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna mot förslaget. Ledamoten Frida Sundqvist-Hall (C) menar att skäl nog till att överklaga är att de berörda av skolans nedläggning inte blivit tillfrågade.

Obesvarade frågor

Men innan C skickar in sin överklagan söker de svar på en del frågor som de inte fått besvarade, bland annat om underlaget till nedläggningen varit laglighetsprövad.

– I kommunallagen finns beredningstvång, vi vill veta om man har tagit hänsyn till det eftersom de inte kunnat svara konkret på våra frågor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.