Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Havsvattnet från Östersjön pumpas in till en anläggning och genomgår en reningsprocess för att sedan omvandlas till rent dricksvatten. Hör mer om processen i videoklippet ovan. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Camping på Öland renar havsvatten till dricksvatten

Publicerad

Genom att rena och avsalta vattnet från Östersjön vill Fredrik Fredriksson på Wikegårds camping på Öland göra sin del för att spara på grundvattnet.

– Här på Öland måste vi bli klimatneutrala för att vi ska kunna ha en besöksnäring i framtiden. Ännu fler måste bidra och vi vill visa hur man kan göra istället för att bara prata om det, säger Fredrik Fredriksson.

Det är 300 meter mellan Östersjöns strand och vattenreningsanläggningen inne på campingen. Det porlar av vatten som pumpas runt och avsaltas. Genom den anläggningen är campingen självförsörjande på vatten.

– På det här sättet kan vi erbjuda renat och avsaltat havsvatten som dricksvatten, säger han.

I videospelaren ovanför kan du se mer av hur anläggningen fungerar.

Olika användningsområden

Vattnet som pumpas upp ur Östersjön delas upp i tre olika användningsområden.

– Havsvattnet går orenat direkt till toaletterna, medan en del avsaltas, används till dusch och handfat, säger Fredrik Fredriksson.

Dricksvattnet passerar ytterligare avsaltning, rening och nerkylning innan det används som dricksvatten.

– Den här anläggningen klarar att leverera dricksvatten till 300 till 350 personer om dagen, säger Kristian Johansson som arbetar med hållbarhetsfrågor.

– Vattnet får levereras till allmänheten, men än så länge används det bara till dem som är här på campingen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.