Allt som görs för att spara på vattnet spelar roll, säger vattensamordnare Anna Carnelius på Vattenmyndigheten. Foto: Privat & Christine Olsson/TT

Vattenmyndigheten: ”Avsaltat havsvatten är en del av lösningen”

Publicerad

Den svåra torkan 2018 gjorde vattenläget akut och avsaltat havsvatten som dricksvatten används sedan några år tillbaka av de båda Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga.

– Men den där sortens privata initiativ är också en del av lösningen på problemet med vattenbrist, säger vattensamordnare Anna Carnelius, på Vattenmyndighetens kansli.

– Just campingar och annan turistnäring är ju i stort behov av vatten.

Men spelar det verkligen den här sortens mindre anläggningar någon roll?

– Ja, absolut. Det här är en del av lösningen när det handlar om vattenbrist i det här området. Det är viktigt att alla gör det de kan, säger hon.

Risk för vattenbrist i 91 områden i sydöstra Sverige

Södra och sydöstra Sverige riskerar att drabbas av vattenbrist på grund av vattenuttag, det slår Vattenmyndigheten fast i ett pressmeddelande. Vattenmyndigheten gör bedömningen att det handlar om en effekt av ett förändrat klimat vilket innebär att en förlängd växtsäsong gör att vattnet får en kortare tid på sig för återhämtning.

I tio av de 91 fallen Vattenmyndigheten pekar på handlar det om åar, sjöar och vattendrag. De övriga handlar om grundvatten.

– Det behövs långsiktiga förebyggande åtgärder och inte bara hantering av akuta lägen. Vi behöver se till att vatten används smart och bara där det verkligen behövs, säger Irene Bohman, vattenvårdsdirektör Södra Östersjöns vattendistrikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.