Carmen blir kär i matadoren Escamillo som i Smålandsoperans tappning är en kvinna. Föreställningen belyser också våld i nära relationer. Foto: Mats Samuelsson

Carmen intar Åseda folkets park

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsoperans egen tappning av föreställningen Carmen utmanar könsrollerna och belyser våld i nära relationer. Föreställningen spelas för första gången under lördagen på Åseda folkets park och hög igenkänningsfaktor utlovas.

– Vi vill att människor ska känna igen sig i karaktärerna. Vi vill minska avståndet mellan skådespelarna och publiken så att människor kan säga ”det kunde varit jag”, säger Christina Gutierrez Malmbom, Smålandsoperans marknadskoordinator för operan Carmen.

Christina Gutiérrez Malmbom: ”Det kommer att kännas som ett folklustspel där skådespelare och publik är mycket nära varandra”. Foto: Smålandsoperan
Smålandsoperan

Sångerna sjunger man på svenska och till skillnad från klassiska operaföreställningar satsar man på talade dialoger.

– Vi vill att människor ska förstå handlingen och även personer som aldrig sett en operaföreställning ska hänga med. Vi vill avdramatisera och minska avståndet till opera, vi vill nå ut till alla, säger hon.

”Vill inte fastna i gamla spår”

Carmen anses vara en av världens mest spelade opera och sattes upp för första gången i Paris år 1875. Nu spelas den på Åseda folkets park som byggdes år 1912, två år före första världskrigets utbrott. Parken har byggts om och rustats upp inför lördagens premiär.

Carmen, i Smålandsoperans egen tappning, blir kär i matadoren Escamillo som är en kvinna, en version som förmodligen aldrig spelats förut.

– Vad är det som gör att det måste vara en man? Vi vill gärna utmana publikens sätt att tänka och se på saker och ting. Vi har absolut påverkats av metoo-rörelsen men samtidigt har vi alltid tänkt på hur vi kan utmana könsroller och vi vill inte fastna i gamla spår, säger Christina Gutiérrez Malmbom.

Ett 40-tal frivilliga funktionärer, stora som små, ställer upp i årets upplaga av Carmen i Åseda folkets park. Foto: Smålandsoperan

Aktuellt ämne

Smålandsoperan vill också belysa ett samhällsproblem som drabbat kvinnor då som nu.

– Carmen vill vara fri och bestämma själv över sitt liv, men Don José vill styra henne. Hon lämnar honom och det slutar med att han mördar henne. Våld i nära relationer drabbar kvinnor och är ett väldigt aktuellt ämne i dag, säger Christina Gutierrez Malmbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsoperan

Mer i ämnet