Smålandsoperans uppsättning av Figaros bröllop på Huseby bruk har varit en riktig publikmagnet. Foto: Linda Himsel/Pressbild

Succé för klassisk sommaropera

Uppdaterad
Publicerad

Biljetterna till Figaros Bröllop har varit slutsålda nästan varje föreställning i sommar. Men frågetecknen kring det regionala kulturstödet till Smålandsoperan kvarstår.

På onsdagen spelas den sista föreställningen av Smålandsoperans sommaropera Figaros Bröllop på Huseby bruk. Och när nu sommaren ska summeras kan den regionala operan, som drivs som aktiebolag, konstatera att det gått riktigt bra.

– Jag har inte räknat ihop allt än, men den senaste två veckorna har vi haft slutsålt varje föreställning, och innan dess har det bara varit ströplatser kvar. Det känns fantastiskt, säger Christina Gutiérrez Malmbom, producent och styrelseordförande i Smålandsoperan.

Smålandsoperan

Många utländska besökare

Efter att ha varit i gång i fyra år har man lärt sig en del på vägen, säger hon. Bland annat att de flesta av operabesökarna under sommaren inte kommer från Småland – och att de utländska besökarna inte bryr sig om att operan spelas på svenska.

Christina Gutiérrez Malmbom, producent och styrelseordförande i Smålandsoperan. Foto: Pressbild

– Däremot frågar de varför vi inte har programblad på engelska eller en engelskspråkig hemsida. Det tar vi med oss, säger hon.

Ekonomiska problem

För ett år sedan berättade SVT att Smålandsoperan riskerade att få lägga ner om de inte fick ekonomiskt stöd för sin verksamhet. Och än i dag hänger frågan kring ekonomin i luften.

– När vi fick det regionala kulturpriset i höstas så lät det på Region Kronoberg som att det skulle ordna sig. Sen när det inte blev någon lösning, så hade vi redan släppt biljetterna och fick bita ihop och jobba vidare. Jag är inte bitter över det, men jag vill inte hamna i den sitsen igen, säger Christina Gutiérrez Malmbom.

Vill komma med i kulturplan

Förhoppningen, är liksom förra året, att bli en del av Region Kronobergs nästa kulturplan och hitta en långsiktig lösning där operan kan få ta del av regionala kulturpengar.

– Vi har äskat om att få en halv miljon för att kunna anställa en producent. Själva beslutet är inte fattat men flera beslutsfattare har varit på föreställningarna i sommar och alla har varit väldigt positiva.

Kan flytta från Huseby bruk

I och med denna sommar går även operans avtal med Huseby bruk ut. Nu ska man diskutera om det blir fler somrar på samma spelställe eller om man ska leta efter en annan plats i Småland.

– Vi för en diskussion med Huseby men även med andra spelplatser på landsbygden i Småland. Men vi ska inte in i nåt konserthus, det är inte vår grej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsoperan

Mer i ämnet