Richard Hedsand är vd för Coopföreningen i Oskarshamn. Foto: Jonatan Börjesson/Arkiv

Coop tror på olika gärningsmän bakom rånen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de senaste veckornas totalt sex rån och rånförsök i Kalmar län har skett mot Coops butiker. Men Richard Hedsand, vd på Coop-föreningen i Oskarshamn, tror inte att det rör sig om samma gärningsmän. – Det ena rånet kan ha triggat det andra, säger han.

Coop i Blomstermåla blev i lördags den sjätte butiken som drabbats av rån eller rånförsök på kort tidi Kalmar län. Av sex drabbade butiker har fyra varit Coop-butiker.

Men att Coop drabbats mer än andra kedjor tror Richard Hedsand är en slump, och han tror inte att det är samma gärningsmän som ligger bakom alla rånen.

– Att det är samma förövare tror jag inte att det är. Det är olika tillvägagångssätt på de olika ställena, säger han.

Rånet i Målilla sticker ut

Rånet i Målilla skiljer sig från de andra fem. Där tog sig rånarna in i affären genom bakvägen, efter att affären hade stängt. Under knivhot tvingade de personalen att öppna ett större kassaskåp, och kom över omkring 100 000 kronor.

Helgens rån i Blomstermåla tolkar han som mer amatörmässigt genomfört: Rånet var över på någon minut och rånarna kom över omkring 4000-5000 kronor.

– Det är olika strul man ser att de har gjort. Jag tror inte det här är något man planerat länge, utan det har gjorts på uppstuds, säger Richard Hedsand.

Kassorna töms oftare

Idag saknar många affärer vanliga kontant-kassor, och kontanter placeras istället direkt i maskiner som inte går att låsa upp. I de affärer som fortfarande hanterar kontanter på vanligt sätt har Coop nu ökat antalet tillfällen varje dag då kassorna töms, för att rånarna ska få med sig mindre pengar när de slår till.

– Vi har sett över säkerheten och gjort allt vi kan för att förbättra den. Vi har redan bra rutiner, men mer frekvens på att hämta pengar från våra säkerhetsföretag, så vi har så lite kontanter som möjligt i våra butiker

Facket uttryckte nyligen sin oro över att rånen skett i butiker där butikspersonalen arbetat ensam. Richard Hedsand säger dock att inget av rånet i Coopbutikerna skett under ensamarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.