Pensionerade smittskyddsläkaren Arne Runehagen tror att coronavirusets framfart i Småland kommer öka de närmaste veckorna. Foto: SVT

Coronavirusets spridning i Småland – två veckor efter Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

När kommer coronaviruset på allvar att slå till i Småland? Ingen vet säkert, men enligt pensionerade smittskyddsläkaren Arne Runehagen så brukar influensavirus först slå till i Stockholm, och sedan tar det två veckor innan det på allvar kommer till Småland

Stockholm är den del av landet som är hårdast drabbat av coronaviruset. Mönstret stämmer bra överens med den årliga säsongsinfluensan. Då drabbas också Stockholm först, innan det sprider sig till resten av landet.

Stockholm två veckor före

Pensionerade smittskyddsläkaren Arne Runehagen, som fram till förra året jobbade för Region Kronoberg, tror därför att antalet sjuka i Småland kommer öka inom kort.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi har aldrig sett ett så här stort coronautbrott, men när vi har influensa så brukar Stockholm ligga ungefär två veckor före oss så vi räknar med att det kommer öka inom de närmsta veckorna, säger Arne Runehagen till SVT.

Stockholm rustar

I Stockholm rustar nu sjukvården för att kunna ta emot allt fler virusdrabbade. Under onsdagen var hade sammanlagt 30 patienter fått intensivvård, en siffra som väntas växa framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet