Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Region Kronoberg har kostnaderna för hyrläkare minskat med nästan en tredjedel under första halvåret i år. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Covidavdelning öppnar i Ljungby igen – rekordtryck på sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg har under veckan haft rekordmånga sjukhusvårdade coronapatienter. Nu öppnas återigen en covidavdelning på Ljungby lasarett.
– Vi har fler patienter inlagda än vad vi någonsin tidigare har haft och vi har lika många patienter på IVA som vi hade i våras, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Den nya covidavdelningen i Ljungby har plats för tio patienter och totalt finns nu 48 covidplatser i regionen. Det finns planer på att öppna ytterligare covidavdelningar i länet men var de ska ligga är inte klart.

Alla covidpatienter behöver däremot inte vårdas på covidavdelning.

– Det kan vara så att man har legat inne i två veckor och behöver fortsatt vård för sin covid-19 men inte är smittsam längre. Då räknas man med i vår statistik men behöver nödvändigtvis inte längre ligga på en covidavdelning, säger Christian Blomkvist.

Sjukvårdspersonalen har svårt att räcka till

Trots en fortsatt hög sjukfrånvaro bland sjukvårdspersonalen och ett fortsatt ansträngt bemanningsläge på regionens sjukhus kommer den nya avdelningen kunna bemannas med befintlig personal.

– I och med att vi har dragit ner så mycket på den planerade vården så gör vi bedömningen att vi ska klara av det. Men vi får hjälpas åt mellan kliniker, avdelningar och sjukhus, säger Maria Wiltz och fortsätter:

– Det blir extra ansträngt över helgdagarna när vi har så många covidpatienter inlagda. Vi får hjälpas åt och det kan bli så att det blir indragna semestrar på vissa ställen.

Antalet nya fall ökar

Under förra veckan konstaterades drygt 700 nya fall av covid-19 i Kronoberg, en tydlig ökning från föregående veckor då antalet nya fall legat stabilt på omkring 550 nya fall i veckan.

– Denna vecka ligger vi redan på omkring 600, så tyvärr ser det ut att bli ytterligare en ökning denna vecka, säger Christian Blomkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet