Foto: TT/arkivbild

Larm om bristande städrutiner på coviddrabbad avdelning på Ljungby lasarett

Publicerad

Personal som arbetat på den coviddrabbade medicinavdelningen på Ljungby lasarett, och själva insjuknat, larmar om bristande städrutiner.

Larmet kommer från fem medarbetare som alla tjänstgjort på medicinavdelningen där 18 patienter misstänks blivit smittade och fyra dött av coronaviruset. Även 15 personer ur personalen har bekräftats smittade.

I anmälan anger medarbetarna att de rekommenderade städrutinerna inte följts. Tagytor ska enligt rekommendationerna spritas två gånger per dygn. Men när ingen på avdelningen visste hur eller vem som skulle utföra arbetsuppgifterna har de istället helt missats.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Gjorts om till covid-avdelning

I tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket kan man läsa att medarbetarna insjuknade i covid-19 under perioden april till maj. Sedan ett par veckor har hela avdelningen gjorts om till en så kallad covid-avdelning, som bara vårdar coronasjuka patienter.

– Det var efter rekommendationer från vårdhygien vi gjorde så. Allt för att minska risken för smittspridning på avdelningen, säger sjukhuschef Maria Wiltz.

Regionen har tidigare lyft fram hög sjukfrånvaro och belastning som tänkbara orsaker till svårigheterna att upprätthålla hygienrutinerna på avdelningen. Efter det har flera åtgärder vidtagits. Bland annat har vårdhygien utbildat personal och regionen har ökat grundbemanningen.

Smittspridning avtagit

Enligt sjukhusledningen verkar smittspridningen efter det avtagit.

– Jag har inte fått några rapporter om att fler ska ha smittats på avdelningen. Om det hade skett borde jag fått signaler om det, säger Maria Wiltz till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet