Foto: TT

Cykelolyckorna i Småland ökar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara riskfyllt att ge sig ut på cykeln i Småland. Det visar Transportstyrelsens statistik från de senaste fem åren.

I Kalmar län har det varit en fördubbling av antalet skadade cyklister i trafikolyckor de senaste fem åren.

2010 var det 147 skadade i cykelolyckor i Kalmar län och förra året var det 316 skadade. Siffrorna kommer från STRADA, ett nationellt rapporteringssystem som finns hos Transportstyrelsen.

Cykelolyckor i Småland

I Kronobergs län är ökningen också kraftig, hela 54 procent. Det var 108 cykelolyckor år 2010 till 167 stycken förra året.

Siffrorna visar samtliga skadade cyklister per år – allvarligt, måttligt och lindrigt skadade – och alla tre kategorier ökar.

Antalet omkomna cyklister ökar dock inte i Kronoberg och Kalmar län. Det rör sig om noll till tre personer per år och län som dör i cykelolyckor sedan 2010.

Fler skadade i rondeller

Att cykelolyckorna ökar är något som polisen har känt av.

– Ja, det har vi märkt och främst är det nog olyckorna som är i cirkulationsplatserna som ökar. Folk vet inte vem som ska lämna företräde för vem i rondeller, säger Jeniann Alhström, trafikpolis i Växjö.

Hon får medhåll av ortopedkirurgen och överläkaren Torben Neergaard-Richardt på Centrallasarett i Växjö.

– Vi kanske upplever en del fler skador i rondellerna här i staden. De flesta som kommer till oss är äldre, men det är även yngre personer som ibland som blir påkörda i rondeller, säger han.

80 procent är singelolyckor

Men cykelforskaren Anna Niska understryker att det är 80 procent av alla cykelolyckor som är singelolyckor. Cyklisterna har då inte kolliderat med något annat fordon utan har istället cyklat omkull eller kört av vägen.

– Det är mycket brister i trafiksystemet om man ser det från en cyklists perspektiv, så det finns mycket kvar att göra, säger Anna Niska cykelforskare på VTI , Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Fakta

Även i Jönköpings län har cykelolyckorna ökat.

2014: 309 skadade cyklister.

2007: 165 skadade cyklister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykelolyckor i Småland

Mer i ämnet