Foto: Kalmar läns museum

Då kan du besöka 1700-tals skeppsvraket i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar läns museum bjuder nu in allmänheten till att besöka skeppsvraket på universitetsområdet i Kalmar.

Vraket, som är ett 21 meter långt handelsskepp, hittades redan 1997 och ligger på platsen där nya universitetsbiblioteket håller på att byggas. Vraket som troligtvis kommer från början av 1700-talet måste därför flyttas men innan flytten bjuds allmänheten in för guidade visningar.

– Vi har nu iordningställt vraket så att vi kan öppna upp platsen för allmänheten, säger Ivonne Dutra Leivas som är arkeolog på Kalmar läns museum. 

Först till kvarn

Skeppsvraket har tältats in och en ramp har byggts så att besökarna kan komma riktigt nära. Visningarna börjar på onsdag och pågår resten av veckan. I och med att platsen är en byggarbetsplats är det begränsat antal platser och med tanke på säkerhetsreglerna så gäller en åldersgräns på sju år.

Det är först till kvarn som gäller och bokningar sker via Kalmar läns museums hemsida.

– Vi märker att det finns ett stort intresse och det är fler och fler som anmäler sig när datumen närmar sig, säger Ivonne Dutra Leivas. 

Flyttas vid månadsskiftet

Skeppet har varit uppe ur marken i cirka två månader och det kalla vädret har varit till en fördel till att motverka angreppen på av mikroorganismer. 

Flytten planeras att äga rum i månadsskiftet mellan januari och februari. 

– Det rör sig om en flytt på 20 till 30 meter. Sedan kommer vraket att sänkas ner i jorden igen så att det inte förstörs av angrepp, säger Ivonne Dutra Leivas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet