Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Hedin är projektledare på länsstyrelsen i Kalmar som tagit tillbaka den större ekbocken till fastlandet. Foto: SVT

Ekbocken tillbaka på fastlandet norr om Kalmar – hjälper fladdermöss och andra insekter

Publicerad

För första gången på över 100 år har den större ekbocken börjat föröka sig bland ekarna i Björnöskogen strax norr om Kalmar. Det efter flerårigt arbete av Länsstyrelsen i Kalmar.

Det är fyra år sedan Länsstyrelsen planterade in den större ekbocken vid Björnö ett par mil norr om Kalmar. För några dagar sedan kläcktes de första äggen.

Skapar savflöden

Att en liten insekt åter finns på fastlandet kanske inte känns speciellt viktigt för gemene man, men enligt Länsstyrelsens expert så har det stor betydelse för andra.

– De är viktiga för många andra arter till exempel trollfladdermus som kan övervintra i hålen som skalbaggen skapar i ekarna, men den skapar också savflöden som är en viktig födeskälla för många insekter, säger Jonas Hedin, projektledare på Länsstyrelsen.

Hur kommer det sig att den större ekbocken har blivit utrotningshotad?

– I mitten av 1800-talet avverkades det hundratusentals, kanske miljiontals, gamla ekar i södra Sverige. Problemet var att ekarna ofta stod i ängar och på åkrar. De stod helt enkelt i vägen för den skörd man kunde få, säger Jonas Hedin.

”Stor glädje”

Tidigare har den akut hotade skalbaggen bara funnits kvar i väldigt liten population i Halltorps naturreservat på Öland. Men nu är den alltså tillbaka även på fastlandet.

– Det välkomnar vi med stor glädje, säger Jonas Hedin projektledare Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer