Fartyget står med 5.000 ton massaved som skulle till Södra Cell i Mönsterås. Foto: Kustbevakningen

Därför gick fartyget på grund: ”Tappade styrförmågan”

Publicerad

Kustbevakningen befinner sig nu på det strandade bulkfartyget i Kalmarsund. Nu konstaterar man att fartyget tappat styrförmågan.

Nu på förmiddagen har kustbevakningen stigit ombord fartyget för att bland annat göra dykningar.

– Vi vill tydligt se hur det ser ut vid skrovet för att se hur en lossdragning ska ske. Det blir ett riskmoment att senare dra loss, men väderrapporterna ser okej ut i nuläget och det verkar som ett stigande vattenstånd kommer in underlättar situationen, säger Mattias Lindholm, presskontakt kustbevakningen.

Det råder ingen misstanke om brott då kustbevakningen börjar få klarhet i händelseloppet.

– Det har skett någon form av roderhaveri, då tappade man styrförmågan. Sedan har man akutankrat och bromsat farten betydligt. Inblandade har agerat föredömligt.

Södra Cell: ”Aldrig hänt oss tidigare”

Fartyget står nu i vattnet med 5.000 ton massaved som var på väg till Södra Cell i Mönsterås. Där kom beskedet som en chock. Företaget får in 3-8 fartygsanlöp i veckan.

– Det är en mycket ovanlig händelse och har inte hänt liknande händelse för oss i modern tid. Nu får vi eventuellt åka ut med pråmar och avlägsna last för att minska vikten. Vi för en dialog med kustbevakningen, säger Sofia Petersson, virkeschef på Södra Cell.

Vill få bort fartyget redan i dag

Södra Cell har själva inte varit ute på fartyget och det finns risker om inte lossdragningen börjar snart berättar kustbevakningen.

– Vi är mycket angelägna om att få bort fartyget så snabbt som möjligt. Det blir påfrestningar för fartyget som givetvis är byggt för att flyta. Ibland tar det flera dagar innan vi kan börja lossa på fartyg som strandat. Vi hoppas börja snart, säger Mattias Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.