Här får politikern se nya drönarbilderna på sopberget: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om sopberget i Marhults framtid gäckar Uppvidinges politiker. De har polisanmält fastighetsbolaget, städat bort råttor och hotat de nya ägarna med vite. Men soporna ligger kvar. Varför tar inte kommunen saken i egna händer?

– Tidigare har det varit väldigt tydligt att det inte varit avsikten att vara seriös, för då hade man inte lämnat 32 000 ton avfall efter sig, säger Marie Hammarström Linnér (S), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Uppvidinge kommun.

I september stod det klart att fastighetsbolaget som äger sågverkstomten bytt ägare. Nu är det två män, 58 år och 53 år gamla, som säger att de vill skapa ordning på sopberget.

Sopberget i Marhult

Bedrägeri och bokföringsbrott

Så sent som förra året kom 58-åringen ut från fängelse efter att ha avtjänat ett straff för grovt penningtvättbrott. Men han har också blivit dömd för stöld, bedrägeri och häleri. Den andre, 53-åringen, har tidigare dömts för bokföringsbrott.

– Vi har inte rätt att ta ut några register. Sen hör ju vi saker också, men det är inget vi kan ta hänsyn till så länge lagen inte tillåter oss det, säger Marie Hammarström Linnér (S).

Spelar det någon att det är dömda personer tar hand om den här marken i er kommun?

– Det som är vår del i det hela är att skydda omgivningen, att inte grannar ska drabbas. Sedan är lagen densamma. De ska ha tillstånd för att röra i miljöfarligt avfall. De har tagit på sig ett ansvar att hantera soporna. Våra krav hade varit desamma oavsett vem.

Outhärdlig stank

När sophögarna brann 2015 spreds en outhärdlig stank i Marhult. Enligt byborna berodde detta på att fluffhögarna, alltså de nermalda bildelarna, rördes om, och på så vis kom gummi och plast upp till ytan.

Nu oroas grannarna till sopberget över vad som kommer hända ifall högarna flyttas igen. Tanken på att leva med en illaluktande stank i flera år framöver, och ovissheten om hur grundvattnet och miljön påverkas, har gjort att några Marhultsbor som SVT pratat med funderar på att flytta.

– Jag tror att Marhult, som är ett väldigt fint samhälle, har en bra framtid. Och jag tror naturligtvis att vi kan lösa det här, men jag vet ju också att det kommer ta tid, säger Marie Hammarström Linnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet