Hör Andreas Olsson (C) förklara beslutet. Foto: TT, SVT

Så motiverar Växjö kommun sitt vaccinkrav: Fokus på dem vi är till för

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen beslutade politikerna i Växjö kommun att kräva att alla nyanställda inom vård och omsorg är vaccinerade. Men kravet gäller inte de som redan jobbar med äldre och sjuka i kommunen.

Varför tar man beslutet nu – och hur ser kommunen på att personer som inte kan ta vaccinet, av till exempel medicinska eller religiösa skäl, blir exkluderade? Hör Andreas Olsson och socialchefen Eva Ekman i klippet ovan.

Beslutet kom efter att Växjö kommun studerat hur andra kommuner har hanterat situationen med ovaccinerad omsorgspersonal.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Omplaceringar och omfördelning av arbete har vi inte sett som en möjlighet. Det har snarare skapat konflikt mellan arbetsgivare och fackföreningar, och ogörligt administrativt arbete, säger Andreas Olsson (C) kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisation- och personalutskott.

Arbetsgivaren kan inte heller tvinga sina anställda att vaccinera sig. Däremot bedömer kommunen att de kan ställa krav på vaccination vid nyanställningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet