I slutet av 2019 började Tove Folkesson och Ami Andersson jobba som Kalmar läns första regionförfattare Foto: Karin Ahlgren/SVT

De är landets första regionförfattare och samlar texter från Kalmar län

Publicerad

Tove Folkesson och Ami Andersson, så heter landets enda regionförfattare. Deras arbetsuppgifter är att öka intresset för att skriva och läsa. SVT fick vara med på ett av deras planeringsmöten.

De fick sina jobb som regionförfattare i slutet av förra året och innan det här året är slut ska Ami Andersson och Tove Folkesson ha samlat texter från vuxna boende i Kalmar län och sammanställa de texterna till en bok.

– Vi har redan datum för boksläppet klart, säger Tove Folkesson.

Mycket av deras arbete handlar om att söka upp människor, ordna workshops och möten med andra författare.

Både Tove och Ami är själva författare, men vid sidan av det, har de båda ägnat sig åt att undervisa och coacha människor med intresse för att skriva.

Röst åt människor som inte hörs

Texterna och berättelserna de ska samla in ska vara skrivna av människor i Kalmar län.

– Vi hoppas att det här ska bli något stort och vi hoppas att det här ska vara ett sätt att ge röst åt människor som kanske inte alltid hörs, säger Ami Andersson.

– Vi söker texter från alla som på något sätt vill vara med och delta, det kan vara texter som tar utgångspunkt i människor liv här i Kalmar län, säger Tove Folkesson.

Fått första texten

Den allra första texten har de redan tagit emot och när de pratar om hur boken som ska komma att se ut, pratar de i termer om körverk.

– Vi kommer att klippa och skapa en rytm och komposition av texter och sätta samman materialet så det inte bara blir intressant för människor här i länet, utan för människor i hela landet, berättar Tove Folkesson.

Båda hoppas nu att projektet med regionförfattare ska få vingar och spridas vidare till hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.