”De är terrorister – inte aktivister”

Publicerad

Sveriges pälsdjursuppfödare kräver nu att regeringen tar krafttag mot aktivister som saboterar för pälsuppfödare. Droppen blev attentatet mot en minkfarm på Öland natten till måndagen. ”De är terrorister, inte aktivister”, säger Johan Dalén, talesperson på uppfödarnas riksförbund.

Mikael Lundgren som äger den drabbade farmen är ledsen och uppgiven när SVT träffar honom på tisdagen. 30 års arbete är förstört säger han.

-Jag har jobbat med avel i 30 år. Men nu revs alla stamtavlor på burarna bort och jag vet inte vilka djur som är vilka, säger han.

1.500 djur sprejade
Upp till 1.500 av de sammanlagt 2.700 djuren har dessutom sprejats med gulbrun färg, och enligt Mikael Lundgren så mår djuren dåligt av färgen.

Johan Dalén som är talesperson på Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund besökte minkfarmen på tisdagen, och han kräver nu krafttag från regeringen. Ett brev med krav är redan skickat till justitieminister Beatrice Ask.

-Vi vill att regeringen agerar här precis som man gör mot mc-kriminalitet. Vi ser detta som terrorism, inte som aktivism, säger Johan Dalén.

Erik Nielsen
erik.nielsen@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer