Tove Folkesson är utbildad folkhögskolelärare i svenska och har gett ut bland annat triologin Kalmars jägarinnor. Foto: TT

Hon blir landets första regionförfattare

Publicerad

Tove Folkesson och Ami Andersson kommer dela på uppdraget som regionförfattare i Kalmar län. Det är en tjänst som tillsätts inom Vimmerby kommun och pågår under ett år.

Tanken är att de ska bygga litterära nätverk och främja och stärka litteraturen inom hela regionen. I och med detta blir Vimmerby först i landet med en tjänst som regionförfattare. Satsningen är en del av det pågående litteraturuppdrag som kommunen fått från Region Kalmar län.

– Det känns fantastiskt att vi nu är i mål och jag känner mig trygg med att Tove Folkesson och Ami Andersson kommer att komplettera varandra och tillsammans bidra till att litteraturen och det litterära skapandet i Kalmar län stärks, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare.

Arbetar heltid som författare

Tove Folkesson bor i Gärdslösa på Öland och arbetar sedan några år tillbaka i princip heltid som författare. Hon är utbildad folkhögskolelärare i svenska och har gett ut bland annat triologin Kalmars jägarinnor.

– Jag hoppas att uppdraget som regionförfattare kan avliva myten om det ensamma geniet och att sprida inspiration, kunskap och gemenskap till alla länets aspirerande författare. Det vore förstås också kul om detta kunde leda till ett starkt kollektiv av verksamma författare inom Kalmar län som sätter oss på den litterära kartan, säger Tove Folkesson.

Har gett ut fyra böcker

Ami Andersson bor i Ljungbyholm utanför Kalmar. Hon är utbildad journalist och författare. Hon sitter bland annat i styrelsen för Smålands författarsällskap och har gett ut fyra böcker.

– Jag är van att arbeta över hela länet, med olika människor, olika ursprung och olika berättelser. Uppdraget som regionförfattare känns både viktigt, spännande och alldeles, alldeles nödvändigt, säger Ami Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.