Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Leidefors, Susanne Johansson och Anne-Sofie Gustavsson är besvikna på kommunen som inte står upp för sina vallöften. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Trots politiska löften – Västerviks undersköterskor har fortfarande lägst lön i landet

Publicerad

Sveriges lägsta undersköterskelöner hittas fortfarande i Västervik. Innan valet lovade politiker att lönerna skulle höjas, men nu verkar det som att man fortsatt kommer ligga lägst i landet.

– Det är bara tomma löften, säger undersköterskan Johanna Leidefors.

Politiker i Västervik presenterade innan valet flera förslag som skulle höja undersköterskornas löner, som är lägst i hela Sverige enligt Kommunalarbetaren. Det nuvarande kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) ville lägga tio miljoner extra till Socialförvaltningens löner redan i nästa budget.

Nu meddelar han att det inte blir så.

– Det blir åtta miljoner i år och åtta miljoner nästa år, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Anledningen till att kommunen ändrat sig är enligt Hjalmarsson de ökade kostnaderna i samhället. Därmed kommer årets löneökning inte bli mycket högre än det kommande kollektivavtalet.

– Man känner sig inte respekterad. Lönen står inte i relation till hur viktigt vårt arbete är, säger undersköterskan Anne-Sofie Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.