Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Löneökningen för Västerviks undersköterskor blir inte lika stor som kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) flaggade för innan valet. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Kommunalrådet om undersköterskornas löner: ”Förtjänar mycket bättre”

Publicerad

Innan valet ville det nuvarande kommunalrådet i Västervik, Harald Hjalmarsson (M), höja undersköterskornas löner som är lägst i landet. Men med den höjning som nu är planerad verkar Västerviks undersköterskor fortsatt vara sämst betalda.

– Det är jättetråkigt. Vi vill absolut inte ligga i bottenskiktet, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Innan valet ville Moderaterna lägga tio miljoner extra i Socialförvaltningens lönekassa. Istället blir det åtta miljoner i år och åtta miljoner nästa år, säger Harald Hjalmarssson (M).

Anledningen menar han, är de ökade kostnaderna i samhället.

– Under de förutsättningar som är nu kommer det behöva ta några år, säger Harald Hjalmarsson.

Med den löneökning som nu är planerad tror inte Harald Hjalmarsson att kommunen kommer ligga särskilt mycket högre än det kollektivavtal som håller på att förhandlas fram. Utifrån det är det troligt att kommunens undersköterskor fortsatt kommer vara lägst betalda de närmaste åren.

Hur ska ni kunna locka undersköterskor att jobba i Västervik när ni har Sveriges lägsta löner?

– Jag är fullt medveten att vi kommer ha väldigt svårt att göra det, säger Harald Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.