Dyrare veterinärer – då raggar katthemmet pengar på nätet

Publicerad

De stigande kostnaderna för veterinärbesök drabbar även de organisationer som arbetar för att hjälpa utsatta djur. På Katthemmet i Oskarshamn har man löst det genom att vara transparent och be allmänheten om hjälp att betala.

I måndags berättade vi om hur det idag blir allt vanligare att man utför både mer och dyrare vård på djur. Katter är inget undantag och enligt ett katthem i Oskarshamn har man under de senaste åren lagt allt mer pengar på veterinärräkningar.

– Det beror framförallt på att kattens status har höjts och i dag är man mer mån om kattens tänder och mage. Man är mer uppmärksam helt enkelt på hur katten mår och då blir det en högre kostnad, säger Kerstin Rosén som arbetar på katthemmet.

Vänder sig till allmänheten på Facebook

För att täcka de ökade kostnaderna har katthemmet valt att vara transparenta med sina räkningar och dela med sig av de exakta kostnaderna och vilka ingrepp som gjorts via sitt Facebookkonto. En metod som visats sig vara mycket lyckad.

– Faktum är att om räkningen går på 20 000 kronor så brukar vi faktiskt få in 10 000 kronor och det tycker jag är helt fantastiskt.

Sociala medier allt viktigare

Enligt Kerstin Rosén som arbetat på katthemmet i åtta år är sociala medier idag ett mycket viktigt verktyg i arbetet med katterna.

– Jag ser ju att det har exploderat. Vi har blivit mycket större genom Facebook och i dag har vi jättemånga följare.

Alla katter är lika mycket värda

Det finns de som ifrågasätter om det är värt att ge en förvildad katt vård eller om det bara orsakar onödigt lidande. Men på katthemmet i Oskarshamn är det en icke-fråga. Enligt dem är alla katter lika mycket värda.

– Vi tycker att alla katter har en chans. Även den blygaste katten går att socialisera med mycket tålamod och kärlek.

Trots att målet är att alla katter ska vara försäkrade för att slippa skenande veterinärskostnader finns det i dagsläget ett fåtal katter på katthemmet som av olika orsaker saknar försäkring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet