Julia Björknert och Alexandra Durne lärde känna varandra i samband med #metoo-uppropet i höstas. Nu anordnar de Kalmars första jämställdhetsfestival tillsammans. Foto: Kaisa Andersson

De startar Kalmars första jämställdhetsfestival

Uppdaterad
Publicerad

Metoo, samtyckeslagen, moderskap och jämställdhet på arbetsplatsen. Det är ett axplock av ämnena på agendan under festivalen Queens of Kalmar som pågår på flera platser runt om i Kalmar i nästa vecka.

Det började som ett möte under metoo-uppropet i höstas. De delade många erfarenheter av utsatthet, och tillsammans anordnade Julia Björknert och Alexandra Durne en manifestation mot sexuella trakasserier och sexuellt våld på Larmtorget i Kalmar.

Och det väckte viljan att göra ännu mer.

”Vi kände båda två att det inte får stanna vid en hashtag” säger Julia Björknert. Foto: Kaisa Andersson

– Vi båda kände att det får inte stanna vid en hashtag, och när vi anordnat manifestationen kände vi att det får inte stanna vid en manifestation, berättar Julia Björknert.

Vill lyfta frågan

Nästa vecka, då även internationella kvinnodagen infaller, anordnas fyra dagar av föreläsningar, workshops, nattklubb och fest – och paneldebatt med Kalmars lokalpolitiker.

– Eftersom det är valår kände vi att vi ville lyfta frågan, dels för att se hur politikerna tänker kring metoo och jämställdhetsfrågan överlag, men också se vad de har för strategier inför kommande mandatperiod.

Festivalen avslutas med en kvinnokraftsmässa där kvinnliga entreprenörer, kreatörer och förebilder samlas för att utbyta erfarenheter och inspirera varandra.

Bland annat finns kroppsaktivisten och fitnessfeministen Sara Dahlström på plats, liksom flera kvinnliga lokala artister och profilerade feminister; Ida Adée Olsson från Öland och Ida Gratte från Kalmar.

Öländska soulsångerskan Adée uppträder tillsammans med kvinnokampskören i Kalmar. Foto: Pressbild

–  Jag tror det finns extremt mycket kvinnokraft i Kalmar. Men man behöver kanske de här platserna att mötas på, och hitta gemensamma mål och krafter för att ta sig vidare framåt.

Hoppas bli en tradition

Båda hoppas att jämställdhetsfestivalen kan bli ett återkommande inslag i Kalmar, likt Almedalsveckan på Gotland.

– Vi pratar redan i termer av Queens of Kalmar 2019 så tror jag absolut att det är början på något nytt i Kalmar, säger Alexandra Durne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.