Marie Eriksson, historiker och lektor i socialt arbete på Linnéuniversitetet.

Forskare: Det är frågor som berör alla

Publicerad

Historikern och lektorn i socialt arbete på Linnéuniversitetet, Marie Eriksson, tycker att jämställdhetsfestivalen är bra.

– Killar kanske fattar att jämställdhet inte bara är något för tjejer. Och yngre tjejer ser att frågan om jämställdhet inte bara är något för medelålders kärringar, säger hon.

Marie Eriksson forskar om våld och kön, såväl historiskt som i vår tid. Hon anser att Queen of Kalmars jämställdhetsfestival är bra på grund av sin bredd.

– Genom att festivalen innehåller olika punkter kan man kanske locka en publik som inte skulle ha gått dit annars, säger hon.

”Människor kommer att vara lyckligare”

Festival eller inte, vägen dit är lång, enligt Marie Eriksson.

Hon skrattar till lite och säger att hon hört att om jämställdheten fortsätter att öka i samma takt som nu så kommer det att ta 500 år innan vårt land är helt jämställt.

Men när hon målar upp hur hon antar att det framtida jämställda samhället kommer att se ut är det de stora orden hon använder.

– Människor kommer att vara lyckligare, och må bättre, hälsotalen kommer bara att bli bättre, BNP kommer att öka, nya radikala uppfinningar kommer att se dagens ljus och allt detta för att ett jämställt samhälle inte ser på oss som män eller kvinnor utan som människor, säger Marie Eriksson.

”Friare och bättre samhälle”

Hon tillägger – kort sagt kommer  det att bli ett friare och bättre samhälle.

Och vilken roll spelar då en jämställdhetsfestival?

– De som hör talas om den och går dit, fattar förhoppningsvis att det här är frågor som rör dem och som de behöver engagera sig mer i, kanske politiskt eller i andra sammanhang där de verkar, säger Marie Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer