Grannar behöver få verktyg för att kunna visa civilkurage och agera när man misstänker att någon i huset utsätts för våld, tycker (V). Foto: SVT/TT

Vänsterpartiet vill införa ”huskurage” i bostadsområden

Publicerad

Inför en policy där alla kommunens hyresgäster agerar när man misstänker att en granne utsätts för våld i hemmet.
Förslaget kommer från Vänsterpartiet i Växjö.

– Det här är en grannsamverkan fast inte mot inbrott, utan mot våld, säger Eva-Britt Svensson (V).

Tillsammans med partikollegan Carin Högstedt har hon lämnat in en skrivelse till Växjö kommunföretag om att införa ”huskurage” som en princip i de hus som ägs av kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem.

Ska göra grannar mer uppmärksamma

Huskurage är ett initiativ för att ge hyresgäster och grannar stöd i att visa civilkurage när man misstänker att någon i ens hus blir utsatt för våld i hemmet. Bland annat sätts en lapp upp i trapphuset med information om vad man ska göra om man som granne är orolig, eller så får de boende utskick direkt i brevlådan.

Målet är att få fler att engagera sig mot våld i nära relationer, att avskräcka den som utövar våld, och att göra grannar mer observanta och medvetna, säger Eva-Britt Svensson (V).

– Det finns många skäl att försöka förtränga det man faktiskt upplever. Ofta är man orolig för att lägga sig i, man tänker att man kanske hörde fel. Genom det här så uppmärksammar man det, och det blir naturligt att man lägger sig i och frågar.

Finns det inte risk att det här leder till angiveri eller osämja bland grannar?

Det är absolut inget angiveri. Det handlar inte om att göra något mot den utsatta personens vilja. Om jag hör något misstänkt kan jag göra mig ärende dit och ringa på och bara fråga. Så fort man känner att någon bryr sig är det ett första steg till att bearbeta, eller kanske själv anmäla eller lämna en dålig relation.

Redan infört i flera kommuner

Enligt föreningens Huskurage hemsida har redan åtta kommuner och 17 bostadbolag infört principen i sina hus, och även ett stort antal bostadsrättsföreningar.

Kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder har inte tidigare haft något systematiskt arbete när det gäller exempelvis grannsamverkan vid brott, men styrelseordföranden för Växjöbostäder är försiktigt positiv till förslaget.

– Allt som leder framåt för att få en bättre boendemiljö ser vi positivt på. Vi får helt enkelt studera skrivelsen och se vad detta kan ge, och om det är rent möjligt, juridiskt och praktiskt, säger Anders Bengtsson (C), styrelseordförande i Växjöbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer