Demokratimiddag ska lära unga att rösta i EU-valet

Publicerad

Under den pågående pride-veckan i Växjö arrangeras nu en middag för unga personer från hela Europa under 25 år för att lyfta frågor kring vikten av att rösta under ett politiskt val. Dessutom spelas det rollspel för att bryta trans- och homofobin i samhället.

Torsdagen den 9 maj är det Europadagen och det uppmärksammas genom att bjuda in ett 20-tal gymnasieungdomar från Kronoberg till ett tält i Willans park i Växjö för en middagsbuffé. Bland annat kommer hbtq- och demokratifrågor att lyftas inför det kommande EU-valet.

– När vi varit ute och föreläst på gymnasieskolor i Kronoberg så har vi generellt fått uppfattningen att EU-frågor inte berörs så mycket i skolan, för elevernas del känns EU-valet långt borta från vardagen. Enligt lärarna själva har EU en för liten plats i skolans läroplan, säger Tea Pettersson som är projektledare för Drömmarnas kontor som är en del av nätverket SIP.

Växjö Pride 2019

Övning för att bryta homofobi

Syftet med middagen är bland annat att lyfta frågor kring att bryta homo- och transfobin i samhället, men också diskutera vikten av att lägga sin röst under ett politiskt val. Bland annat kommer deltagarna att ha en dialogövning där deltagarna paras ihop två och två.

– En person spelar problemskapare där de andra får ingripa genom att argumentera emot och förändra en situation som rör fobier kring till exempel en transperson, säger Tea Pettersson.

Volontärer från hela Europa

Det är Projektor Ideell förening som beviljats EU-pengar för att uppmärksamma de unga på demokratins roll i samhället. Själva projektet är en del av av European Youth Week som avslutas under torsdagen.

Flera av deltagarna på middagen är unga volontärer från olika delar av Europa som bor i Kronoberg, bland annat från Tyskland, Italien, Frankrike och Serbien.

– Vi kommer att ha en diskussion kring hur det ser ut för hbtq-personer runtom i Europa och hur deltagarna upplever att det är i sina hemländer, säger Tea Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö Pride 2019

Mer i ämnet