Anna Galin är utvecklingsledare på Mucf, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Foto: SVT

Så begränsar unga hbtq-personer sina liv

Uppdaterad
Publicerad

Unga hbtq-personer blir ofta utsatta för hot, våld, mobbning och trakasserier. Till exempel är det dubbelt så vanligt bland homo- och bisexuella ungdomar att uppleva mobbning och utfrysning i skolan jämfört med heterosexuella ungdomar. Frågan lyfts under Växjö Pride.

De här uppgifterna presenterades på en föreläsning på onsdagen under den pågående pride-veckan i Växjö, som handlade om unga hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som tagit fram uppgifterna med hjälp av enkäter och statistik från olika myndigheter. 

Resultatet visar att den här gruppen är mer utsatta för kränkningar, diskriminering, hot, våld, sexuella övergrepp och hedersrelaterat våld jämfört med gruppen heterosexuella ungdomar. Det leder till otrygghet och rädsla och även lägre förtroende för skola, polis, rättsväsende, vård och socialtjänst, enligt MUCF.

Växjö Pride 2019

Viktigt med ett bra bemötande

– Det är alarmerande siffror. Det är ledsamt att se fakta. Det som är viktigt är att veta är att många vuxna som möter de här unga människorna kan göra skillnad genom att bemöta dem på ett bra sätt, säger Anna Galin på MUCF.

I klippet ovan kan du höra Anna Galin om hur unga hbtq-personer begränsar sina liv eftersom de är en särskilt utsatt grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö Pride 2019

Mer i ämnet