Se klippet för att höra Daniel Ekvall berätta hur han och hans fru förbereder sig inför framtida översvämningar. Foto: SVT

Daniels hem blev en ö när Lagan-ån svämmade över

Uppdaterad
Publicerad

När ån Lagan svämmade över i februari förra året blev Daniel Ekvall och hans fru särskilt drabbade. Deras hem blev i praktiken en ö av allt vatten och för att ta sig till och från huset fick de ro i en roddbåt.

Ån Lagan snirklar sig förbi Daniel och Malin Ekvalls hem strax utanför Ljungby. Vanligtvis rinner ån bara på ena sidan av huset.

Men när Lagan svämmade över i februari förra året, rann vattnet över infarten till Daniel och Malins hus – deras enda väg till och från huset.

Klimatkrisen

Var tvungna att ro med båt

I sju veckors tid fick de ta sig till och från huset i en roddbåt som de gamla ägarna hade glömt kvar.

– Nu är det svårt att fatta att det var så mycket vatten, fyra-fem meter nästan, säger Daniel Ekvall.

I klippet ovan kan du se bilder från översvämningen och att höra Daniel Ekvall berätta hur han och Malin förbereder sig inför framtida översvämningar.

Daniel och Malin Ekvall har kvar båten som blev deras räddning. Foto: Frida Lindhe/SVT

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet