Foto: SVT

”Det är inte boendet som är problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Faroy AB är det företag som idag driver asylboendet i Boda Värdshus. VD:n Marcus Royson håller med om att det finns frustration bland de boende men inte om att boendet i sig skulle vara dåligt.

– Problemet är ju att Migrationsverket placerat enbart män där, säger Marcus Royson.

”Boendet uppfyller alla krav”

Marcus Royson håller inte med om den kritik som framkommit från skyddsombudet Kent Helgesson vid Migrationsverket och som handlar om att boendet skulle vara dåligt och att det finns en rad brister.

– Den uppfyller ju alla krav som finns, det är vanliga hyreshus, som vem som helst kan bo i så jag vet inte vad problemet är, säger Marcus Royson. Som leverantör blir man irriterad över att de klagar på anläggningen, det låter ju märkligt kan man tycka.

– Vi har tidigare fått synpunkter på anläggningen, och allt är åtgärdat, säger Marcus Royson. De lokala cheferna vid Migrationsverket har själva varit med och sett att vi har åtgärdat de bristerna.

Busskort saknas

Han håller samtidigt med om att det råder en viss frustration bland de boende, främst över att de har svårt att ta sig någonstans.

– Problemen uppstod när Migrationsverket drog in busskorten för de boende, så nu kan de ju inte ta sig någonstans, säger han.

– Vi har inget krav på oss att ha bil på anläggningen, den har vi köpt in själva för att underlätta för de boende. Men tyvärr har man krockat med den.

Delar inte problembilden

Hur påverkar det er att Migrationsverket inte längre tänker åka till boendet?

– Det är klart att om Migrationsverkets personal bedömer att det inte är säkert så ska de inte åka dit, och jag tycker att de boende måste visa respekt mot personalen. Men för min personals del så sköter vi vår del av uppdraget utan Migrationsverkets inblandning.

Hur upplever er personal  på Faroy situationen?

– Vår personal känner sig inte hotad, utan de tycker mer att det handlar om att de boende låter sin ilska gå ut över materiella saker i så fall, säger Marcus Royson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer