Sju av tio byggföretag tvingas tacka nej till ny order Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sju av tio byggföretag tvingas tacka nej till jobb

Publicerad

Småföretagskonjunkturen fortsätter att utvecklas starkt och i Kronobergs län är trenden bäst i hela landet. Orderingången i landet har försämrats något men de har fortfarande mycket att göra och i byggsektorn tvingas sju av tio företag tacka nej till en ny order.

Det finns nu tydliga att tecken på att konjunkturen kan vara på väg ner. Det visar småföretagarbarometern som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas riksförbund.

Tvingas tacka nej till ny order

Småföretagskonjunkturen är fortsatt stark men det finns tydliga tecken på att toppen kan ha passerats. Tillväxtförväntningarna har inte infriats och så har det skett en försämring av orderingången.

51 procent av de företag som tackat nej till order under det senaste året, uppger att orsaken är att de har för mycket att göra. Mest ansträngd är situationen inom byggsektorn. Där har nära sju av tio företag tackat nej till order.

Det största tillväxthindret är enligt företagen svårigheten att finna lämplig arbetskraft och tittar vi på skatteområdet så är det framförallt arbetsgivaravgiften som upplevs som ett hinder för företagen att utvecklas.

Kronoberg i topp

Det finns tydliga skillnader mellan länen och den starkaste konjunkturutvecklingen upplever företagen i Södermanland, Kronobergs och Jönköpings län.

En sannolik förklaring är att det är län med en näringslivstruktur som till stor del domineras av företag inom tillverkningsindustrin. Företag som i hög grad kan dra nytta av den starka exportefterfrågan kombinerat med den svaga kronan.

I Kronoberg är det företagens tillväxt i sysselsättning som sticker ut.

Kalmar län hamnar på plats 16 av landets 21 län i konjunkturindikatorn i småföretagarbarometern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer