Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkarstudenten Erik Bryhn tror att många väljer bort arbetet som allmänläkare på grund av arbetsbelastningen. Foto: SVT

Blivande läkaren Erik Bryhn i Kalmar: ”Mer betalt som hyrläkare”

Uppdaterad
Publicerad

Att jobba som allmänläkare är inte förstahandsvalet för särskilt många av landets läkarkandidater. Stressig arbetsmiljö är en av orsakerna.

Erik Bryhn är en av landets blivande läkare. Han pluggar i Linköping men gör sin tionde termin på Länssjukhuset i Kalmar. Han har inte heller siktet inställt på en framtid som allmänläkare, i likhet med många andra blivande läkare. Det är kirurgin som lockar honom.

– Jag tror att många går in med tanken på att det är primärvården som är deras grej, men med tiden blir de utbrända.

Vården – Val 2022

Hör Erik Bryhn berätta mer i klippet ovan om varför han tror att många väljer bort arbetet som allmänläkare.

Bara fem procent vill bli allmänläkare

Trots det stora behovet av läkare i allmänmedicin inom primärvården, är bara fem procent av Sveriges läkarstudenter, som nu går de sista två terminerna på läkarprogrammet säkra på att de vill välja den banan. Det visar SVT:s enkät till mer än 700 läkarstudenter.

Erik Bryhn berättar om läkare han träffat på Länssjukhuset i Kalmar som tidigare jobbat inom primärvården, men som han bytt efter att de tröttnat på det.

Tiden räcker inte till

När han funderar över vad det är i primärvårdsjobbet som inte lockar, så handlar det om att arbetstiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter.

– Vill man att folk ska blir kvar långsiktigt inom primärvården så måste man helt enkelt vara fler läkare i primärvården. Jag tror att många som ändå jobbar i primärvården gör det som hyrläkare med tiden. För de får mer betalt som hyrläkare, säger Erik Bryhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet