Ölands Djurpark sökte stöd hos länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens rapportering kring Ölands djurpark har parken sökt stöd hos länsstyrelsen, men fick svaret att sådant stöd inte kan ges.

– De ville gå igenom de här uppgifterna och hade en del frågor till oss och vi klargjorde våra roller.

SVT: Hur menar du då klargjorde roller?

SVT granskar Ölands djurpark

– Vi är en myndighet och vi gör kontrollerna utifrån det regelverk vi har. Vi hinner inte göra så mycket kontroller att vi kan ge dem ett fullgott stöd i detta och det var det vi sa, säger Gunilla Johansson som är chef på rättsenheten på länsstyrelsen i Kalmar.

– Sen pratade vi om hur vi ska göra bättre kontroller i framtiden.

Uppgifterna om mötet på länsstyrelsen kom i ett pressmeddelande från parken som är undertecknat av parkens vd Barbro Hägg. Det skickades strax efter att inslaget där en varumärkesexpert säger att djurparkens tystnad kan skada Ölands varumärke hade publicerats.

Bryter tystnaden

I pressmeddelandet skriver parken att man nu bryter tystnaden på grund av alla aggressiva mail som väller in från allmänheten. Man skriver bland annat att uppgifterna om att djur far illa på parken inte stämmer. Det är därmed första gången som de går i svaromål på en sakuppgift i Smålandsnytts och P4 Kalmars rapportering.

”Inga djur har plågats ihjäl, svultit till döds eller annars försummats”, står det i pressmeddelandet. Parken skriver vidare att djuren haft goda förhållanden med regelbunden tillsyn av veterinärer och zoologer och fått rätt sorts foder.

Rimlig förklaring

Länsstyrelsen har tidigare sagt att den anmälan som kom in om just lejonungarna som svalt ihjäl, har kontrollerats och att parken har lämnat en rimlig förklaring.  

SVT: Vad innehöll den förklaringen då?

-Det kan inte jag säga eftersom jag inte är på plats på jobbet just nu, säger Gunilla Johansson.

Smålandsnytt och P4 Kalmar har sett anteckningarna från det besök då uppgifterna om lejonungarna skulle kontrolleras. Där står det ingenting om vilken förklaring parken lämnat.

Bilderna från annan park

I pressmeddelandet skriver parken också att de bilder som ofta har publicerats, kommer från en annan, kommunal zoopark, långt från Öland. Men när Smålandsnytt frågade vilka bilder parken menar, och från vilken djurpark de kommer, fick vi på onsdagskvällen inget svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet