Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksföreningen, om Ölands djurpark. Foto: SVT

Djurparksföreningen svarar: ”Uppmanade Öland att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska djurparksföreningen sade åt Ölands djurpark att anmäla tidigare allvarliga incidenter på parken till Arbetsmiljöverket – men det gjordes aldrig. Och branschorganisationen följde inte upp kraven.

– Det var absolut en brist, säger ordföranden Jens Larsson till SVT.

Sommaren 2016 hamnade djurskötarpraktikanten Mikkel Rasmussen i en farlig situation med ett lejon på Ölands djurpark. Året därpå stod en annan djurskötare, Niklas Pedersen, öga mot öga med en tiger. Något som först avslöjades av TT.

Enligt Svenska djurparksföreningen (SDF) uppmanade de Ölands djurpark att anmäla händelserna till Arbetsmiljöverket vid flera tillfällen, men det gjordes aldrig.

Hör djurparksföreningens ordförande Jens Larsson i klippet.

”Uppmanade att anmäla”

SDF fick kännedom om händelserna år 2019.

Enligt dokument som SVT tagit del av, ville SDF att Ölands djurpark skriftligt redovisade vad som hänt och vad de rapporterat till myndigheterna. Men någon skriftlig redogörelse kom aldrig till styrelsen.

I stället hade delar av SDF:s styrelse ett möte på Ölands djurpark.

– Vi fick en redogörelse muntligt i dialog med parken. Djurparken hade vidtagit åtgärder. Anläggningarna hade byggts om och djurparken hade nya arbetsrutiner, säger Jens Larsson.

Enligt Jens Larsson frågade SDF inte om parken anmält, men uppmanade dem att göra det.

Därefter avskrevs ärendet hos branschorganisationen – något som möttes av kraftig intern kritik. SDF följde aldrig upp om parken skrivit några anmälningar.

”Skäl för uteslutning”

Enligt Jens Larsson var det först i höstas som SDF insåg att de tidigare händelserna inte blivit anmälda.

Orsaken är att SDF gjorde uppföljningar med fem års intervall. Nu har de uppdaterat sina rutiner, för att snabbare kunna följa upp ärenden.

– Det var en väldigt långsam cykel. Och det var absolut en brist som uppdagades i det här, säger Jens Larsson.

Vad tänker du om att Ölands djurpark aldrig anmälde?

– Det är allvarligt.

Enligt Jens Larsson ingår de tidigare incidenterna i den pågående utredningen mot Ölands djurpark. Om utredningen skulle visa att Ölands djurpark har brutit mot några regler, kan SDF öppna ett uteslutningsärende.

SVT har sökt parkens ägare för att fråga varför incidenterna aldrig anmäldes. Via sin advokat svarar de inte de vill kommentera, så länge utredningen pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet