Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att zoologen Michael Jörgensen slagit larm om Ölands djurpark spred sig uppgifterna i djurparksvärlden – men inte till Arbetsmiljöverket. Hör mer i klippet ovan. Foto: Olof Peterson/SVT

Zoologen om larmen från Ölands djurpark: ”Galet att så många visste”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare allvarliga tillbud på Ölands djurpark var under flera år vitt kända i både Sverige och den europeiska djurparksorganisationen. Ändå dröjde det sex år innan svenska myndigheter fick kännedom om incidenterna.

Strax efter sommarens dödsolycka på Ölands djurpark kunde TT avslöja att djurskötarelever tidigare hamnat i livsfarliga situationer när de gått in ensamma till sibiriska tigrar och lejon.

Uppmanades att anmäla – lät bli

Nu kan SVT avslöja att händelserna länge varit vitt kända i djurparksvärlden, både i Sverige och i Europa. 2019 slog den danske zoologen Michael Jörgensen larm till både den europeiska djurparksorganisationen och Svenska djurparksföreningen, SDF.

Enligt SDF:s ordförande gjorde de ingen anmälan till Arbetsmiljöverket, utan uppmanade parkens ledning att göra det.

– Det kommunicerades väldigt tydligt att det här är ett arbetsgivaransvar. Har man inte anmält det här, så ska det göras. Oavsett om det är några år för sent, säger Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksföreningen, SDF, till SVT Småland.

Spreds i djurparksvärlden

Men parkens ledning lyssnade inte på uppmaningen.

Trots det avskrevs ärendet hos SDF, något som orsakade en intern konflikt i organisationen och som slutade med att en ledamot avgick i protest. Innan sin avgång skrev ledamoten ett mejl som gick ut till alla Sveriges stora djurparker och dess ägare – däribland flera kommuner.

I mejlet beskrevs händelserna i detalj, men det framgick inte att det handlade om Ölands djurpark.

Hör mer i klippet ovan.

Arbetsmiljöverket: ”Allvarliga tillbud”

Trots att så många alltså visste om händelserna dröjde till september 2022 innan Arbetsmiljöverket fick informationen – mer än sex år efter den första incidenten. 

– Jag ser detta som allvarliga tillbud, sa Peter Johansen, tillförordnad chef på Arbetsmiljöverket i region Syd, till TT 31 augusti i år.

Han påpekade då att det är arbetsgivaren som har ansvar för att anmäla allvarliga tillbud.

Efter dödsolyckan i augusti i år pågår en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott. SVT har sökt parkens ägare Barbro Hägg och driftschefen Richard Berglund. Via sin advokat säger de att de inte vill kommentera, så länge den utredningen pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet