Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Bråve, lokalpolisområdeschef i Kalmar säger att det både kan gynna och missgynna utredningen att mordoffret är en person som är känd för polisen sedan innan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

22-åringen kopplas till kriminellt nätverk i Norrliden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt säkra källor till SVT är den mördade mannen en 22-åring som har kopplingar till kriminella nätverk och drogförsäljning i Kalmarstadsdelen Norrliden. Polisen vill inte bekräfta uppgifterna, men säger att mannen är känd av dem sedan tidigare, vilket gör att man vet vilka personer man ska söka.

– Utan att uttala mig i det här ärendet kan jag konstatera att när unga män blir ihjälskjutna så är det också andra unga män som är kända av polisen som är gärningsman, säger Olof Bråve, lokalpolisområdeschef i Kalmar.

Underlättar det i utredningen att offret är känt av er?

– Både och. Om det är någon inom bekantskapskretsen så är de inte benägna att prata med polisen. Det kan försvåra. Å andra sidan vet man vem man ungefärligen ska leta efter, säger Olof Bråve.

Koppling till kriminellt nätverk

Den mördade mannen dömdes 2020 för narkotikabrott. Enligt domen ska han ha packat och sålt narkotika i en lägenhet tillsammans med en 20-årig man.

Samma 20-åring dömdes i onsdags för förberedelse till grovt narkotikabrott i ett annat uppmärksammat fall i Kalmar. Under rättegången har 20-åringen beskrivits ingå i ett kriminellt nätverk som av polisen benämns som ”Norrlidengänget”, något de själva förnekat.

Källor nära den nu skjutne 22-åringen bekräftar också för SVT att han sysslat med drogförsäljning.

Gjort stora narkotikabeslag

Lokalpolisområdeschefen vill inte bekräfta uppgifterna men berättar att polisen gjort stora tillslag av narkotika på sistone, vilket rör om i den kriminella världen.

– Vi har gjort stora beslag av både kokain och cannabis. Det är så, allmänt hållet, att när någon blir av med sådana här volymer så blir någon annan skyldig någon pengar, säger Olof Bråve.

Har polisen haft på känn att det här skulle hända?

– Nej, vi har inte haft några sådana signaler.

KLIPP: Grannen Jimmy vaknade av skriken: ”De har dödat honom!”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra vad grannen Jimmy upplevde när han vaknade klockan fyra i natt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet