Fängelse för pappan som kidnappade sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Pappan som rövade bort sina barn i Emmaboda kommun i slutet av förra året döms till två års fängelse. Hans medhjälpare döms till ett års fängelse. Båda döms för olaga frihetsberövande vid två tillfällen.

Tingsrätten anser det bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd rövat bort och frihetsberövat barnen på det sätt som åklagaren påstått.

De båda männen döms för två fall av olaga frihetsberövande både genom att de rövade bort barnen på väg hem från skolan och för att barnen sedan varit frihetsberövade under en lång bilresa och i en lägenhet i Malmö.

Barn bortförda från Emmaboda

Fadern drivande

Tingsrätten gör också bedömningen att det är fadern som varit drivande i planeringen och vid genomförandet av brottet och att han därför ska dömas till två års fängelse.

Hans medhjälpare döms till ett års fängelse och de båda männen ska betala ett skadestånd till barnen på 30 000 kronor var för den allvarliga kränkning och det psykiska lidande som brottet inneburit för barnen.

Indragna i bil av maskerade män

Det var i början av december 2017 som en 11-årig flicka och hennes 7-årige bror blev indragna i en bil när de var på väg hem från skolan i Johansfors i Emmaboda kommun.

Två maskerade män drog då in barnen i bilen och försvann från platsen. En av dem är barnens biologiska pappa.

Hittades i Malmö

Polisen inledde omgående en stor sökinsats där bland annat alla fordon som skulle lämna Sverige via Öresundsbron stoppades.

Drygt ett dygn senare slog polisen till mot en lägenhet i Malmö där barnen hittades välbehållna. I lägenheten fanns även bropass till Öresundsbron och barnens gamla pass. Något som åklagaren menar tyder på att barnen skulle föras utomlands.

Nekar till brott

De båda männen nekar till brott.

Fosterfamiljen som barnen bodde hos var precis på väg att få vårdnaden om barnen och pappan hävdar att han och barnens mamma upplevt frustration i relationen till socialtjänsten och att de inte fått träffa barnen tillräckligt ofta. Enligt fadern fanns det aldrig någon tanke att föra barnen utomlands.

Av säkerhetsskäl har barnen fått skiljas från sina fosterföräldrar och fått en ny identitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn bortförda från Emmaboda

Mer i ämnet