Foto: Från polisens förundersökning

Dom i Markarydsmålet: Två män döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De två män som suttit häktade misstänkta för att ha bragt en 70-årig man från Markaryd om livet förra sommaren dömdes idag av Växjö tingsrätt till livstids fängelse för mord. Männens dömdes för samtliga brott som åklagaren åtalat dem för.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är uteslutet att det skulle kunna röra sig om några andra gärningsmän än de två nu dömda. Dessutom stämmer den tejp på 70-åringens kropp överens med en tejprulle som kan kopplas till männen.

Döms på samtliga punkter

De dömda männen är båda i 50-årsåldern och medborgare i Ukraina. En av männen greps i augusti i Tyskland och den andre i Polen i december 2019 misstänkta för att ligga bakom 70-åringens död.

Förutom mord döms gärningsmännen också för tillgrepp av fortskaffningsmedel för att ha stulit 70-åringens bil i Markaryd den 31 juli förra året. Samma dag som 70-åringen anmäldes försvunnen.

Tio dagar senare hittades han död i ett skogsområde utanför Markaryd.

En av männen döms också för försök till bedrägeri efter att ha försökt ta ut pengar med 70-åringens bankomatkort.

Döms för mord utan klar dödsorsak

Enligt domen har männen i samförstånd bundit och tejpat 70-åringens armar och ben samt även runt halsen och fört ut honom till ett skogsområde utanför Markaryd där han lämnats kvar. Enligt den rättsmedicinska undersökningen avled 70-åringen någon gång mellan den 31 juli och 4 augusti.

Något som varit besvärande för utredningen har varit att det inte gått att fastställa en dödsorsak.

Tingsrätten bedömer dock att det inte är av avgörande betydelse vad den exakta dödsorsaken är eftersom det är uppenbart att 70-åringen berövats livet genom den behandling han utsattes för.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning och jag kan redan nu säga att min klient avser att överklaga den här domen till hovrätten, säger advokat Tommy Nilsson som företräder en av männen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet