Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Livstidsstraff för mordet på funktionsnedsatte Ulf Sandberg i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige mannen som högg ner funktionsnedsatte Ulf Sandberg i Oskarshamn i september förra året döms till livstid i fängelse. En 30-årig man som deltog vid överfallet döms till sex års fängelse.

Det var i september som Ulf Sandberg knivhöggs på öppen gata i Oskarshamn. Den tekniska undersökningen visade att Sandberg fick ta emot upp till åtta knivhugg i bröstet, från 27-åringen, och att det var de skadorna som tog hans liv.

Fallet har fått mycket uppmärksamhet, då Sandberg var en omtyckt profil i Oskarshamn, band annat för sitt engagemang i stadens ishockey. Efter mordet hölls också en manifestation som arrangerades av IK Oskarshamns supportrar.

Mordet filmades

Enligt tingsrätten är bevisen ”inte bara övertygande utan överväldigande” då stora delar av förloppet filmades av gärningsmännen själva.

På filmen kunde man se hur Sandberg rånas och misshandlades svårt, och man hör också hur den nu morddömde 27-åringen säger att han ska hämta kniven som sedan användes för att hugga ihjäl Ulf Sandberg.

– Jag har huggit honom, hörs 27-åringen säga i slutet av filmen.

”Syftet var att döda”

Tingsrätten beskriver händelsen som utdragen och präglad av övervåld. Det faktum att 27-åringen har gått och hämtat en kniv för att sedan nästan omedelbart hugga Sandberg, tyder på att syftet var att döda enligt tingsrätten. Han döms därför för mord.

– Jag är väldigt nöjd med domen. Tingsrätten har gjort bedömningen att bevisningen räcker för att döma 27-åringen till lagens strängaste straff, säger Linda Caneus, kammaråklagare.

27-åringens advokat Niklas Kappel vill inte lämna någon kommentar i nuläget, han tidigare hävdat att det kan vara en annan gärningsman som syns i filmen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
30-åringens advokat Peter Frisén säger att man kommer att överklaga Foto: SVT

30-åringen har själv inte använt våld. Istället döms han för grovt rån. I förhör har han berättat om vissa delar av förloppet. Han ville därför ha strafflindring, något som tingsrätten avfärdade.

– Jag har pratat med min klient, han är missnöjd med domen och vi kommer överklaga, säger 30-åringens försvarsadvokat Peter Frisén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Sandberg, ett välkänt ansikte i Oskarshamn, blir knivhuggen mitt i stan. Två personer blir misstänkta för dådet. Här får du bakgrunden till vad som hände och hur stan reagerade på det. Foto: SVT, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.