Foto: TT

Våldtäktsdömd frias – hovrätten kritiserar utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ändrar tingsrättens dom om våldtäkt på en minderårig flicka i Västervik. Mannen dömdes av tingsrätten till fängelse men frias nu helt av hovrätten. Enligt hovrätten finns det brister i utredningen som till exempel att vårdpersonal som tog hand om flickan efteråt inte har kallades till förhör i rätten.

Det var i mitten av november förra året som mannen som är i 20- årsåldern hade samlag med den minderåriga flickan. Hon anmälde sedan mannen för våldtäkt.

Dömd sen fri

Flickan berättade att hon blivit fasthållen och tvingad till sex i en lägenhet i Västervik. Tingsrätten fann flickans berättelse som trovärdig och dömde mannen till ett år och fyra månaders fängelse och utvisning. Han dömdes också att betala ett skadestånd till flickan på 115 000 kronor.

Västervik

Men mannen överklagade domen och hovrätten ändrar nu tingsrättens dom. Mannen frikänns helt och samtidigt upphävs yrkandet om skadestånd och beslutet om utvisning.

Utredning kritiseras

Även hovrätten finner flickans berättelse som trovärdig och anser att den har ett högt bevisvärde. Men det räcker inte för att bevisa att det rör sig om en våldtäkt.

Samtidigt kritiserar hovrätten utredningen. Strax efter händelsen ska flickan ha kontaktat en vän som larmade polisen. Men någon anteckning om våldtäkt i polisens händelserapport finns inte.

Enligt hovrätten finns naturliga förklaringar till det som framstår som motstridigt men dessa har inte kommit fram i målet. Hovrätten anser att det är en brist i utredningen att detta inte närmare utretts. Till exempel har det inte åberopats förhör med varken vännen eller vårdpersonalen som tog hand om flickan efter händelsen.

Eftersom hovrätten anser att övrig bevisning inte är tillräcklig för att styrka våldtäkt så frias mannen helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet