Beslut i regionstyrelsen – dyrare med hörapparat i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för en hörapparat i Region Kronoberg kommer med all sannolikhet att höjas. Det står klart efter att regionstyrelsen på tisdagen fattade beslut i frågan. Istället för dagens 350 kronor höjs taxan till 950 kronor. Något som innebär ungefär en miljon kronor i ökade intäkter till regionen.

– Vi lade fram många förslag som handlar om hur vi ska spara pengar och få in fler inkomster och detta var en del av det. Det gör ungefär en miljon om året som vi får i ökade intäkter, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Höjningen av priset på hörapparat röstades igenom i regionstyrelsen – och ska nu till regionfullmäktige för slutgiltigt beslut. Den höjda avgiften gäller inte barn och unga och kommer att börja gälla från och med den 1 juli 2020.

Nej från (S) och (V)

Att den politiska majoritetens förslag gick igenom var inte någonting det socialdemokratiska oppositionsrådet såg positivt på. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets förslag var att inte höja taxan alls.

– Det måste finnas andra sätt att kunna spara in det än att det ska drabba enskilda individer så här kraftigt med en enskild höjning, säger Henrietta Serrate (S) 2:e vice ordförande regionstyrelsen.

Har tidigare kritiserats

Hörselskadades riksförbund har tidigare varit kritiska till den föreslagna höjningen.

– Det här med avgifter för hjälpmedel blir ett stort lapptäcke, där man i stället för att titta på vad som är rimligt och vad som är en motiverad nivå, så sätter man siffror på ett papper för att få i hop budgeten. Vi tycker att man borde ha en djupare analys än så, sade förbundsordföranden Mattias Lundekvam till SVT i november 2019.

Sverigedemokraterna hade ett eget yrkande som röstades ner, SD valde då att lägga ner sina röster i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.