Konstverk av Vincent van Gogh kommer täcka väggarna inne i Förbrända salen på Kalmar Slott. Foto: SVT/Arkiv

Efter da Vinci – snart intar van Gogh Kalmar Slott

Uppdaterad
Publicerad

Efter utställningen med Leonardo da Vincis olika uppfinningar i rekonstruerad form kommer Kalmar Slott nu följa upp med expressionisten Vincent van Goghs konstverk. Utställningen öppnar på slottet i maj nästa år.

Utställningen ”Van Gogh Alive – The Experience” är uppföljaren till ”Da Vinci – Inventions”, som har visat upp olika verk skapade av den italienske konstnären och uppfinnaren Leonardo da Vinci. Den 27 maj 2019 slås portarna upp för nästa del i den historiska kulturskildringen.

Denna gång kommer det alltså handla om Vincent van Goghs målningar och liv. Utställningen riktar in sig till såväl barn som vuxna, med bland annat projektioner av konstnärens tavlor.

Kalmar

– Att använda projiceringar som utställningsform växer runt om i världen. Vi är mycket glada och stolta över att kunna bjuda in till denna konstupplevelse i Kalmar, säger Mimmi Mannheimer, slottschef på Kalmar slott, i ett pressmeddelande.

Ny teknik i gammal miljö

Där står det hur konsten och musiken ska ”skölja över en”. Målningarna, som är kända för att vara uttrycksfulla, kommer enligt utställarna ge känslan av att befinna sig i själva målningen.

– Det blir en helhetsupplevelse att gå in i van Goghs värld här i Förbrända salen. När den senaste utställningstekniken möter slottets vackra historiska arkitektur. Det ska bli roligt att överraska besökarna, säger Mimmi Mannheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet