En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott pågår efter dödsolyckan på Ölands djurpark i augusti i år. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Ölands djurpark efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat att Arbetsmiljöverkets inspektörer, som utrett dödsolyckan på Ölands djurpark, gjort en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott. Nu har myndighetens jurister gjort samma bedömning, och har lämnat in en åtalsanmälan.

– Vi anser att straffbar överträdelse av arbetsmiljölagstiftningen inte kan uteslutas, skriver Pernilla Hansson, jurist på Arbetsmiljöverket, i ett mejl till SVT.

Sedan tidigare pågår det en förundersökning kring misstänkt arbetsmiljöbrott. Åklagare Jan Olin har tidigare sagt att en åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket kan ha stor betydelse för utredningen.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

– Tycker de att det inte är ett arbetsmiljöbrott, kan det vara svårt för mig att driva ärendet vidare. Gör de en anmälan, är det ytterligare material som jag kan lägga till grund för mina beslut, säger Jan Olin.

Separata utredningar

Även om Arbetsmiljöverkets och polisens utredningar sker separat från varandra så brukar åklagaren invänta Arbetsmiljöverkets bedömning, enligt chefsåklagaren på den nationella enheten Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema. 

– Det har hänt att vi inte inväntat den, men i de fallen brukar den som försvarar de misstänkta kräva att få veta Arbetsmiljöverkets inställning i frågan, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare på Rema.

Det var den 28 augusti i år som den 58-årige gästarbetaren Fanica Gherasim stångades ihjäl av en elandantilop.

SVT har sökt parkens ägare, Barbro Hägg, och parkens dritftsansvarige, Richard Berglund, för en kommentar. Enligt deras advokat vill de inte kommentera, så länge det pågår en förundersökning.

Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet