Dödsolyckan på Öland – bilens data nästa pusselbit i utredningen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom provresultatet som visade att bilföraren som misstänks ligga bakom dödsolyckan på Öland inte var drogpåverkad vid händelsen. Nu är data från bilens datorer nästa pusselbit i utredningen.

Blodprovsvar visar att den man i 55-årsåldern, som misstänks för bland annat grovt vållande till annans död efter dödsolyckan i Färjestaden för en dryg vecka sedan, inte var påverkad av droger. Det har tidigare konstaterats att han heller inte var alkoholpåverkad.

– Vi hade inte tillräckligt starka misstankar om det tidigare heller, därför togs inte misstankar om grovt drograttfylleri med i häktningsframställan heller. Det har ingen betydelse för utredningen i sig, säger kammaråklagare Kjell Janneson.

Dödsolycka i Färjestaden

Kan det finnas sjukdom som ligger bakom?

– Det är också någonting som vi tittar på.

Tappat minnet

Den misstänkte 55-åringen nekar till brott. Han säger också att han inte minns något från själva olyckan.

– Han säger att han har en minneslucka och inte minns någonting från det att han svängde ner på vägen, säger Kjell Janneson.

Teknisk undersökning av bildata nästa steg

Nästa steg i utredningen är att skicka bilens datorer på teknisk analys för att få fram hur fort bilen färdades vid kollisionen.

– Det är samstämmiga vittnesmål om att han har kört betydligt fortare än hastighetsbegränsningen om 30 kilometer i timmen, kanske till och med det dubbla. Så det har betydelse för åtalet senare, säger Kjell Janneson.

Hot på sociala medier

Sedan händelsen har flera hot riktats mot mannen i sociala medier, men enligt Kjell Janneson finns det ingen direkt hotbild mot mannen.

– Jag har faktiskt inte hört att det har förekommit några hot, även om jag har hört att det har skrivits mycket om honom på sociala medier. Förhoppningsvis kan det minska lite grann nu när det här beskedet om drogerna kom. Jag hoppas att det inte ska påverka utredningen framöver heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet