Känsliga personuppgifter fanns bland den data som angriparna kom åt under it-attacken på Öland. Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO/TT

Efter it-attacken på Öland: Känsliga personuppgifter har röjts

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga uppgifter fanns bland den information som röjdes vid it-attackerna mot Borgholms och Mörbylångas kommuner i veckan, visar en ny analys. Kommunerna har nu anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Enligt ett pressmeddelande från kommunerna är det fortfarande oklart vem som ligger bakom dataintrånget som skedde måndag 12 december. Nu står det klart att det finns känsliga personuppgifter i de data som röjts.

– Vi arbetar intensivt med att gå igenom samtliga loggar. I helgen fortsätter arbetet med att återställa och rensa systemen. Vi arbetar på att ta reda på vilken data som har kopierats för att då kunna hantera effekterna, säger Niklas Palmqvist it-chef i båda kommunerna, i pressmeddelandet.

Anmält till IMY

Kommunerna har anlitat ett företag som ska analysera vad som har hänt, när intrånget skedde och vilken data som kopierats.

– Vi har ännu inte kommit fram till vad som har kopierats, men det vi kan se är att det har funnits möjlighet att komma åt personuppgifter, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholm, till SVT Småland.

Under torsdagskvällen lämnade kommunerna därför in anmälningar till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. De skriver i pressmeddelandet att de kommer att informera om vilken typ av uppgifter som har läckt så fort de vet.

I klippet resonerar Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen, vad som kan ligga bakom intrånget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson är expert på Internetstiftelsen. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.