Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson är expert på Internetstiftelsen. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Vem tjänar på att hacka kommunerna på Öland?

Uppdaterad
Publicerad

Borgholm och Mörbylånga kommuner kämpar fortfarande för att få igång sina it-system efter hackerattacken. Vi frågade Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen, vad som kan ligga bakom intrånget.

Det var i tisdags som de två kommunerna på Öland upptäckte it-angreppet och att data kopierats från kommunernas servrar. Men vad – och varför – någon kopierat datan är fortfarande oklart.

– Det sammanställs just nu, tillsammans med experter och myndigheter, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.

Enligt honom kan kommunen vara tillbaka i normal drift senast på måndag.

Experten: ”Främmande makt”

Enligt Jonas Månsson, finns det många olika orsaker till att en kommun kan bli hackad. En typ av attack, som drabbade Kalix kommun tidigare i år, är så kallade ransomware-attacker. Då låser hackarna datorerna, för att sedan utpressa offret.

En annan möjlighet är hackergrupper, som agerar på eget bevåg eller på uppdrag av främmande makt. De kan skicka ut mängder av botar som försöker ta sig in i hundratusentals system – och stjäla data där de lyckas.

Vad ska hackarna med Öländsk kommundata till? Hör Måns Jonasson i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.