Efter beslut från Arbetsmiljöverket tvingas nu KLT att hålla bussarnas framdörrar stängda. Foto: Farhad Khalili/SVT

Efter kritiken: Arbetsmiljöverket tvingar KLT att stänga dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslut från Arbetsmiljöverket backar nu KLT från det tidigare beslutet att inte stänga framdörrarna på länstrafikens bussar. Från och med 5 maj kommer passagerare endast kunna stiga på genom bussarnas mitt- och bakdörrar.

– Det är lite sent, men bättre sent än aldrig. Vi känner oss tryggare nu och är glada över beslutet, säger Tolga Gemici som är busschaufför på KLT.

De senaste veckorna har KLT fått kritik från både busschaufförer och resenärer för att man – i motsats till på många andra platser i landet – valt att inte stänga av bussarnas framdörrar och istället fortsatt tillåta påstigning och biljettköp framme hos chauffören.

Skyddsombud anmälde

En anmälan till Arbetsmiljöverket har gjorts av skyddsombud och nu har myndigheten fattat beslut om att KLT måste hålla framdörren stängd för att minska risken för smittspridning.

– Vi har hela tiden sagt, eftersom vi visste att det fanns ett ärende hos Arbetsmiljöverket, att vi skulle följa beslutet och det gör vi nu, säger Christer Holmgren som är trafikdirektör på Region Kalmar Län.

Varför har ni inte tagit detta beslut tidigare?

– Vi har följt de råd vi har fått från smittskydd och Folkhälsomyndigheten, och valt att inte göra några förändringar. Nu har Arbetsmiljöverket yttrat sig om de förhållanden som finns hos oss och då anpassar vi oss efter det, säger Christer Holmgren.

Beslutet från Arbetsmiljöverket gäller endast de bussar med två eller fler dörrar, bussar som bara har en dörr är undantagna och får fortsatt användas trots att passagerare då tvingas stiga på framme hos chauffören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.