Arbetsmiljöverket utreder KLT – bussförarna oroliga för sin hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av coronapandemin stängdes framdörrar på många bussar runt om i landet. Men Kalmar länstrafik (KLT) fortsätter att köra bussar som vanligt vilket oroar många bussförare som är rädda att bli smittade av covid-19.

Kalmar länstrafik kör med öppna framdörrar trots att många busschaufförer är oroliga. 

– Jag och mina kollegor är ganska oroliga. KLT har fortfarande inte tagit något beslut och vi undrar om de väntar tills det händer någonting, säger Tolga Gemici bussföre på Kalmar länstrafik. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Oron gäller arbetsmiljön, de förarna ser stora risker för smittspridning när passagerarna går in genom framdörren. 

– Vi har nära kontakt med passagerarna när vi tar biljetterna och tittar på dem. Det är inte bra, säger Jamal Ali bussförare på KLT.

Utreds av Arbetsmiljöverket

Kalmar länstrafik hittills sagt nej till förarnas begäran om att de främre bussdörrar ska stängas.

 – Vi valde att hålla kvar trafiken i den omfattning vi har för att det inte ska bli så trångt på bussarna, och vi minskat hälften av våra passagerare på bussarna så det är gott om utrymme, säger Christer Holmgren, trafikdirektör på Kalmar länstrafik.

Frågan utreds nu av Arbetsmiljöverket.

Titta på klippet ovan där bussförarna Tolga Gemici och Jamal Ali berättar om sin oro för att smittas av covid-19. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet