Åklagaren vill häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och skadegörelse. Foto: SVT

Efter misstänkta explosionen i Fliseryd – man häktad för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-års åldern som fördes till sjukhus efter en misstänkt explosion i Fliseryd utanför Mönsterås förra veckan häktades idag för en rad olika brott.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och skadegörelse. Enligt åklagaren finns det risk att mannen undanröjer bevis eller försvårar utredningen om han får vara på fri fot, samt risk för att han fortsätter med sin brottsliga verksamhet.

Det var under onsdagsmorgonen förra veckan som polis och ambulans larmades till Fliseryd utanför Mönsterås efter larm om en explosion. En man i 40-årsåldern anträffades skadad och fördes till sjukhus. Mannens skador misstänks ha uppkommit vid någon form av detonation av en sprängladdning i trädgården där han hittades.

”Bilden har klarnat”

Enligt polisens första uppgifter skedde explosionen i en trädgård i Fliseryd, där den skadade mannen hittades. Men senare meddelade polisen att det Nationella bombskyddet var på plats på en adress i närheten av Långemåla, där det alltså kom fram att mannen kan ha blivit skadad.

Händelsen rubricerades som grov misshandel och brott mot explosiva varor.

Mannen häktas på sannolika skäl för misstänkt grovt vapenbrott, grovt olaga hot och skadegörelse, har bilden om vad som hände förra veckan klarnat?

– Ja, bilden har klarnat, säger kammaråklagare Patrick Sonevang.

Tidigare dömd för samma brott

Mannen har en historia av brottslig verksamhet och förekommer flera gånger i belastningsregistret. Han dömdes så sent som i juli 2020 för grovt vapenbrott, vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till två år och tre månaders fängelse.

Har mannen precis kommit ut ur fängelset?

– Det är korrekt, säger Patrick Sonevang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.